Porri gratinati, czyli zapiekane pory na jesienne wieczory

Porri gratinati, czyli zapiekane pory na jesienne wieczory

Jedziemy na pamięć. Już niemal automatycznie wciskamy sprzęgło, delikatnie popychamy hamulec na znanych zakrętach, zwalniamy, wiedząc, że za chwilę włączy się czerwone. Wycieraczki co chwilę zmywają z szyby deszcz i liście. Spokojnie mijamy parki, lasy, drzewa, mijamy trzęsących się z zimna, opatulonych grubymi szalikami ludzi, który próbują zatrzymać wyrywane prze wiatr parasole. Włączamy ogrzewanie, które szumi łagodnie, wypełniając mroźne powietrze niemal nużącym ciepłem. Jedziemy powoli, ciągnąc się za sznurem samochodów i nawet nie rozmawiamy ze sobą. Nie musimy, każde z nas myśli o tym samym. Mijamy wypełnione autobusy, zastanawiając się, dokąd jadą, czy podróżni wyjeżdżają tylko na chwilę, czy może w walizkach zamknęli cały swój dobytek, czy też chowają w nich słomkowe kapelusze, wygodne buty i mapy, a w głowach mają już cały plan zwiedzania.
Potem wracamy, uciekając przed deszczem. Wsuwamy do piekarnika przygotowane wcześniej warzywa, podkręcamy grzejniki. Zapach potrawy i ciepło rozchodzą się po mieszkaniu. Zapominamy o podróżach i zawartości walizek - jesień jest od tego, aby spędzić ją w domu.
Pory to kolejny punkt w naszym Małym Cyklu Przystawkowym, tym razem na ciepło (choć wersja na zimno w niczym ciepłej nie ustępuje). Zaskakują subtelnością smaku, przemawiając nutą parmezanu i gałki muszkatołowej. Chrupiąca bagietka, lampka Chardonnay i jesteśmy w rozgrzewającym, jesiennym niebie.






Porri gratinati
(oryginalny przepis na blogu co dziś jemy mamo?)

Składniki:

2 duże pory
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
2 łyżki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki startego parmezanu
1 łyżka masła

Czas: 30 min.

Pory myjemy, następnie odcinamy zielone liście i kroimy w plasterki. W dużej misce dokładnie łączymy serek mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz wino. Dodajemy pokrojone pory, pokrywając masą warzywa. Pory w serku wkładamy potem do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 30 minut w 200º C do uzyskania złocistego koloru.

Życzymy smacznego,
Mr. & Mrs. Sandman







Kategorie przepisów