Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
- puszka cieciorki
- duża łyżka pasty sezamowej
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- woda
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- olej od z suszonym pomidorów- sól, pieprz, chilli, biały sezam
Sposób przygotowania:
Cieciorkę miksujemy z pastą sezamową, czosnkiem, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, olejem od tychże i przyprawami (sól, pieprz). Dodajemy również wodę, najpierw chluścik, a później tyle, ile jest potrzebne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Mój blender niestety ma słabą moc, więc pasta wyszła średnio gładka ;/ Wierzch polewamy odrobiną oleju "pomidorowego", dekorujemy kawałkami suszonych pomidorów i kaparami ze słoiczka z pomidorami, można posypać odrobiną chilli, świeżo zmielonym pieprzem i białym sezamem.
Jest to trochę zmodyfikowana wersja klasycznego hummusu, gdyż nigdy nie wiem co zrobić z olejem od pomidorów, więc w końcu znalazłam sposób na wykorzystanie go.