Roladki z bakłażana i orzechów

Bardzo lubię dania kuchni gruzińskiej za bogactwo smaków.  Te roladki, to jedna z moich ulubionych przystawek. Jest tak samo pyszna, jak dekoracyjna.

Zdjęcie - Roladki z bakłażana i orzechów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawijasy z bakłażana i orzechów

ok. 500 g bakłażanów
3/4 szklanki orzechów włoskich
ok. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
łyżeczka suszonych nasion kolendry
3-4 łyżki winnego octu
pęczek kolendry
strąk ostrej papryki
pestki z połówki granatu
sól, pieprz

Orzechy włoskie mielę.
Gałązki kolendry drobno siekam.
Ząbki czosnku miażdżę z solą i nasionami kolendry, dodaję do orzechów. Do orzechowej masy dodają posiekaną chilli, winny ocet i połowę świeżej kolendry. Dolewam kilka łyżek gorącej wody, by masa miała konsystencję gęstego kremu. 2 łyżki tej masy odkładam z boku i do niej dolewam jeszcze trochę wody, by ją rozrzedzić, bo to właśnie tym gęstym sosem poleję gotowe danie.

Bakłażany, po odcięciu ogonków, kroję wzdłuż, na cienkie plastry.  Solę z obu stron i odstawiam na 2 godziny by puściły sok. Następie  płuczę je w zimnej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę z obu stron i rozkładam na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Plastry smaruję farszem, posypuję świeżą kolendrą i pestkami granatu, roluję. Na talerzu polewam je sosem orzechowym i posypuję ziołami i pestkami granatu.

*źródło - "Tradycyjna kuchnia gruzińska" wyd. Rea





Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru!

Korzenne powidła śliwkowe z mi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami
1

Ciasto bananowe z rodzynkami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi

Melon z jamón serrano i grillo…

food² food²
Food Square