Roladki z bakłażana i orzechów
Bardzo lubię dania kuchni gruzińskiej za bogactwo smaków. Te roladki, to jedna z moich ulubionych przystawek. Jest tak samo pyszna, jak dekoracyjna.
Zawijasy z bakłażana i orzechów
ok. 500 g bakłażanów
3/4 szklanki orzechów włoskich
ok. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
łyżeczka suszonych nasion kolendry
3-4 łyżki winnego octu
pęczek kolendry
strąk ostrej papryki
pestki z połówki granatu
sól, pieprz
Orzechy włoskie mielę.
Gałązki kolendry drobno siekam.
Ząbki czosnku miażdżę z solą i nasionami kolendry, dodaję do orzechów. Do orzechowej masy dodają posiekaną chilli, winny ocet i połowę świeżej kolendry. Dolewam kilka łyżek gorącej wody, by masa miała konsystencję gęstego kremu. 2 łyżki tej masy odkładam z boku i do niej dolewam jeszcze trochę wody, by ją rozrzedzić, bo to właśnie tym gęstym sosem poleję gotowe danie.
Bakłażany, po odcięciu ogonków, kroję wzdłuż, na cienkie plastry. Solę z obu stron i odstawiam na 2 godziny by puściły sok. Następie płuczę je w zimnej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę z obu stron i rozkładam na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Plastry smaruję farszem, posypuję świeżą kolendrą i pestkami granatu, roluję. Na talerzu polewam je sosem orzechowym i posypuję ziołami i pestkami granatu.
*źródło - "Tradycyjna kuchnia gruzińska" wyd. Rea