Roladki z bakłażana i orzechów

Bardzo lubię dania kuchni gruzińskiej za bogactwo smaków.  Te roladki, to jedna z moich ulubionych przystawek. Jest tak samo pyszna, jak dekoracyjna.

Zdjęcie - Roladki z bakłażana i orzechów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawijasy z bakłażana i orzechów

ok. 500 g bakłażanów
3/4 szklanki orzechów włoskich
ok. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
łyżeczka suszonych nasion kolendry
3-4 łyżki winnego octu
pęczek kolendry
strąk ostrej papryki
pestki z połówki granatu
sól, pieprz

Orzechy włoskie mielę.
Gałązki kolendry drobno siekam.
Ząbki czosnku miażdżę z solą i nasionami kolendry, dodaję do orzechów. Do orzechowej masy dodają posiekaną chilli, winny ocet i połowę świeżej kolendry. Dolewam kilka łyżek gorącej wody, by masa miała konsystencję gęstego kremu. 2 łyżki tej masy odkładam z boku i do niej dolewam jeszcze trochę wody, by ją rozrzedzić, bo to właśnie tym gęstym sosem poleję gotowe danie.

Bakłażany, po odcięciu ogonków, kroję wzdłuż, na cienkie plastry.  Solę z obu stron i odstawiam na 2 godziny by puściły sok. Następie  płuczę je w zimnej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę z obu stron i rozkładam na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Plastry smaruję farszem, posypuję świeżą kolendrą i pestkami granatu, roluję. Na talerzu polewam je sosem orzechowym i posypuję ziołami i pestkami granatu.

*źródło - "Tradycyjna kuchnia gruzińska" wyd. Rea





Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z płatkami owsianymi

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów
1

Pasztet z fasoli i suszonych p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z fasoli - wegański smalec
2

Pasta z fasoli - wegański smal…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
1

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto pijak
1

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Rydze z patelni z koniakiem, słodką cebulą i pietruszką. Dla Niej i dla Niego

Rydze z patelni z koniakiem, s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jak ugotować kukurydzę?
1

Jak ugotować kukurydzę?

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół!

Carpaccio z borowików. Z hańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chipsy z tortilli
3

Chipsy z tortilli

Beti Beti
kruche babeczki

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Olerek Olerek
ola-w-kuchni