Ciecierzyca pieczona: sos sojowy i chilli

Ciecierzyca pieczona: sos sojowy i chilli

Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego.

Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA:SOS SOJOWY I CHILLI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciecierzyca pieczona SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy

Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin). Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
Osączyć na sicie i lekko przestudzić. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 40 minut. Najlepiej rozłożyć na spód papier do pieczenia i całość rozłożyć na dwie blaszki. Od czasu do czasu wszystko zamieszać, aby ciecierzyca podpiekła się równomiernie.
Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA:SOS SOJOWY I CHILLI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA:SOS SOJOWY I CHILLI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów