Ciecierzyca pieczona: sos sojowy i chilli
Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego.
Ciecierzyca pieczona
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg suszonej ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin). Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
Osączyć na sicie i lekko przestudzić. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 40 minut. Najlepiej rozłożyć na spód papier do pieczenia i całość rozłożyć na dwie blaszki. Od czasu do czasu wszystko zamieszać, aby ciecierzyca podpiekła się równomiernie.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: