Meksykański dip do nachos
Przepis, na meksykański dip do chipsów nachos, jest u nas w rodzinie od wielu lat.
Przywieziony przez rodziców z USA, gdzie był bardzo popularną przekąską ,na wszelkich "garden party" i u nas zrobił ogromną furorę.
Ten dip, to gwarancja udanej imprezy, zawsze znika jako pierwszy.
Każdego zachwyca, nie tylko jego nietypowy wygląd, ale forma podania i smak.
Kto, choć raz go spróbuje, nigdy nie wychodzi, bez tajemniczego przepisu;)
Składniki:
- 2 opakowania (400g) serka śmietankowego typu amerykańskiej Philadelphi ( ja używam naturalnej Piątnicy w prostokątnym, niskim opakowaniu)
- 1 opakowanie meksykańskiej przyprawy seasoning mix
- 0.5-0.75 małego opakowania sosu meksykańskiego (Łowicz)
- kilka liści sałaty
- 2-3 pomidory
- 60g żółtego sera
- 60g sera koloru pomarańczowego (np. marmurkowy)
- 1 opakowanie naturalnych chipsów nachos
Serki przełożyć do większej miski.
Połączyć z przyprawą seasoning mix i sosem meksykańskim.
Sosu dodać tyle, aby masa wyszła pikantna i gęsta.
Na dnie płaskiego naczynia rozsmarować ser.
Ser posypać drobno postrzępionymi liśćmi sałaty.
Pomidory pokroić w bardzo drobną kosteczkę, posypać nimi warstwę sałaty.
Sery zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Warstwę sałaty obficie posypać żółtym serem.
Warstwę sera żółtego posypać pomarańczowym serem.
Tak przygotowany dip włożyć na kilka godzin do lodówki lub podawać od razu.
Dip podbierać od dołu do góry kukurydzianymi chipsami nachos.