Marynowana sałata rzymska.

Marynowana sałata rzymska.

Romaine lettuce marinated.
Zdjęcie - Marynowana sałata rzymska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marynowana sałata rzymska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. 2 sałaty rzymskie mini

sól

koperek do posypania


Marynata:

1 pomarańcza-sok

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.
Szybka przekąska.
Zdjęcie - Marynowana sałata rzymska. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

3 liście bazylii

3 pomidorki koktailowe

3 kulki małe mozzarella

kilka kropel octu balsamicznego

Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym.


Kategorie przepisów