Marynowana sałata rzymska.
Romaine lettuce marinated.
Składniki. 2 sałaty rzymskie mini
sól
koperek do posypania
Marynata:
1 pomarańcza-sok
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.
Szybka przekąska.
Składniki:
3 liście bazylii
3 pomidorki koktailowe
3 kulki małe mozzarella
kilka kropel octu balsamicznego
Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym.