Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze – smak tworzymy sami, dobierając ulubione przyprawy.
Taką przekąskę próbowałam robić i z puszkowej i z samodzielnie gotowanej ciecierzycy. I według mnie puszkowa daje znacznie lepszy efekt. Ta gotowana w ogóle nie chciała robić się chrupiąca, nawet gdy była już prawie przypalona, to wciąż była gumiasta. Może miałam pecha, ale więcej razy już nie próbowałam i od tamtej pory piekę tylko puszkową.
Fajna do pochrupania w długie, zimowe wieczory :)

Zdjęcie - Pieczona ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIECZONA CIECIERZYCA
1 puszka ciecierzycy,
1 łyżka oleju,
ulubione przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku, mielony kumin, suszone oregano, granulowany czosnek, sól

Ciecierzycę osączyć na sitku, przelać wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach. Wsypać do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Rozsypać na płaskiej blasze, tak, by tworzyła jedną warstwę. Piec w 180 stopniach 35-45 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła.


Zdjęcie - Pieczona ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów