Tapenada


Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu. Ale za to jaka jest pyszna na grzaneczkach! Jej zrobienie to bułka z masłem. A smakuje lepiej niż bułka z masłem ;)
Przygotować należy:
szklankę czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 filety anchois (przy alergii na ryby pominąć)
ząbek czosnku
pieprz do smaku
po szczypcie chili i oregano
Wszystkie składniki zblenderować, stopniowo dolewając oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Po moją książkę zapraszam do księgarni JakWyżej lub Coryllus oraz stacjonarnie: do FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!