Faszerowane pieczarki dają bardzo duże możliwości wykorzystania różnych składników i ich łączenia. Ja swoje nadziałam farszem na bazie kiełbasy wiejskiej, którą zostałam obdarowana w Święta w dość dużej ilości ;)
Dzisiaj pomysł na fajną wiosenną przekąskę. Dania z tortilli pojawiały się już na naszym blogu, tym razem w bardziej świeżej i pasującej do plenerowych przyjęć wersji. Proste w wykonaniu i mało kosztowne, a znikają ze stołu ekspresowo.
Świetnie wygladają, a jeszcze lepiej smakują - pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekaskę. Lekko i zdrowo. Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mięs, także na zimno do kanapek.
Mowa oczywiście o warzywach wiosennych, których nieprzebrane ilości pojawiły się na rynku. Ponieważ mają w swoim składzie więcej wody i mniej włókien, czas pieczenia znacznie się skróci. Młode ziemniaki i marchewkę można po uprzednim dokładnym umyciu piec w skórce. Pieczone warzywa będą smaczną alternatywą dla warzyw gotowanych
Calzone jest bardzo poręczne w jedzeniu, dlatego doskonale nadaje się jako „jedzenie uliczne” i jako takie jest właśnie sprzedawane we włoskich sklepikach. Farsz w calzone może być praktycznie dowolny, tak jak w przypadku tradycyjnych pizz.
Pomidorki tak zrobione, mogą posłużyc jedynie jako dekoracja stołu, mogą też być podane jako przystawka, wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeb.
Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są smaczne i nadają się jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć sałatę i osuszyć. Na bułce ułożyć sałatę, mięso, oscypek i sos z kurkami i żurawiną, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać...
Buchty można i na słodko, i na wytrawnie. Z sosami owocowymi, mięsnymi, grzybowymi. U nas najczęściej polane śmietaną roślinną wymieszaną z cukrem z pieczoną wanilią. Niom, niom. Przepis? Trudno uwierzyć, ale to strucla drożdżowa, oczywiście bez nadzienia, ociupinę zmodyfikowana i ugotowana na parze.
Niby nic takiego , a smakują każdemu!
Mowa o młodych ziemniakach.
Delikatne … mięciutkie …
Smakują zarówno same, polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …
To taki typowo polski, letni obiad.
Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!
Młode cudowne ziemniaczki w delikatnej skórce, w sam raz na dodatek do obiadu lub na przekąskę. Przepyszne danie zapieczone z tradycyjnym polskim oscypkiem i masłem. Na koniec dużo koperku, mniam!
Kojarzycie pyszne ziemniaczki z Pizzy Hut? Moja wersja jest równie wspaniała. Domowym sposobem też można zjeść ziemniaczki w sosie czosnkowym ze szczypiorkiem.
Spróbujcie, czy Wam będzie pasował taki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Marchewki doskonale sprawdzą się na świątecznym obiedzie i w sezonie grillowym. Mniam!