Świeże warzywa otulone aromatycznym, ziołowym omletem. Danie doskonałe na niedzielne śniadanie lub szybki i lekki obiad w tygodniu. Na zimno smakuje równie dobrze dlatego można go zwinąć w roladkę i zabrać do pracy na lunch.
Całkiem niedawno byliśmy na wizycie u naszych znajomych. Koleżanka podała nam tę oto przystawkę. Mam nadzieję, że nie będzie Jej to przeszkadzać, że dzielę się nią z Wami. Teraz u nas wpisana jest już na stałe w menu imprez. Do nasiadówki idealna:-)
Grissini są bardzo łatwe do zrobienia. Nie wyrastają godzinami, a w rozgrzanym piekarniku wystarczy im dosłownie kilka minut. Po upieczeniu lubię je wsadzić do wysokiej szklanki, czy innego naczynia pozwalającego im stać, bo tak najbardziej zachęcają do sięgnięcia.
Sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;)
Przypomniałam sobie, że prosto je zrobić, że pyszne są .. i tak powstały te z tego co było w lodówce pod ręką. Polecam i na zimno i na ciepło są pyszne.
Zbliża się kolejny karnawałowy weekend więc czas pomyśleć o imprezowym menu. Moja propozycja dla was jest prosta i szybka. Większość z Was pewne zna już tą propozycję, ale chętnie zaprezentuję ją pozostałym czytelnikom. Do przygotowania tych roladek użyłam gotowych produktów.
Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi.
Obrać ziemniaka, pokroić w plasterki grubości ok. 5 mm, a następnie na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę z półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. Układać na pergaminie pokrojone ziemniaki, cebulę, pieczarki oraz zieleninę i miętę, następnie posypać pokruszoną fetą, polać oliwą; doprawić solą i pieprzem...
Smaczna rolada, którą można podać zarówno na śniadanie, jak i na zimną przystawkę. Wygląda bardzo dekoracyjnie na półmisku i na pewno będzie cieszyć się wzięciem ;) Warto wypróbować :)
Fajny sos, który doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i jajek, wędlin i mięs na zimno. Prosty, ale wszechstronny: pasuje zarówno jako składnik codziennego śniadania, jak i świątecznego stołu.
Różnorodnie przygotowane jajka są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Bez nich, nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu. Lubię eksperymentować ze smakami, dlatego ciągle szukam nowych sposobów ja ich podanie.