Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat, a przy okazji tworzy apetyczną, brązową skorupkę.(...) Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku, bo robią się same.
Przeglądając przepisy na różnych stronach, z lekkim zdziwieniem zobaczyłam, jak wiele istnieje wersji tej pasty. Ze szprotkami, z dodatkiem jajek, ketchupu, sera pleśniowego, kaparów... Ja przedstawiam wersję, którą w moim domu rodzice robili od zawsze. Prostą, ale przepyszną.
Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!
Umyć i osuszyć pomidorki. Nadziać pomidorek na wykałaczkę, nabić listek bazylii, a następnie mini kulkę sera mozzarella. Ułożyć w naczyniu i skropić oliwą.
Przepis prosty, pracy niewiele a efekt bardzo smaczny! Niestety nie wiem jak muffinki sprawują się drugiego dnia - zostały zjedzone zaraz po upieczeniu. Użyłam standardowej foremki na sześć muffinek.
Choć na ogół włoskie wędliny są u nas trudno dostępne, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć zwykłego salami i mortadeli lub szynki. Ja na pewno będę wracać do tego przepisu – nawet z polskimi zamiennikami - bo dawno śniadanie nie smakowało nam tak bardzo.
No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada.
Chrupiące i pyszne nie tylko na Wielkanoc są takie dobre ... ale najlepsze na ciepło choć na zimno też można je zjeść ale wtedy potrzebny jest do nich sos bo już nie są takie wilgotne np na bazie majonezu - kto co woli... Polecam
Kolorowe, pyszne i zdrowe, posypane ziołami i polane ulubioną oliwą. Do tego maczane w delikatnym sosie jogurtowym ze świeżą bazylią. Brzmi smacznie? Frytki to potrawa, którą wielu z nas uwielbia lecz mają jedną wadę. Smażone często szkodzą naszej wątrobie. Najczęściej robione są z ziemniaków dlatego dzisiaj postanowiłam przełamać schemat i zrobiłam je z warzyw korzeniowych, które znalazłam w lodówce. A były to : marchew, pietruszka i seler.
Zaczynamy od pełnoziarnistych naleśników z szynką włoską, sałatą, rzodkiewkami i papryką. Aby wszystko ładnie się trzymało naleśnika wysmarowałam śmietankowym serkiem light. A dla dopełnienia smaku kawałki pysznej przekąski maczamy w jogurtowo-ziołowym sosie. Smacznego!