Pieczarki faszerowane kiełbasą, papryką i serem

Faszerowane pieczarki dają bardzo duże możliwości wykorzystania różnych składników i ich łączenia. Ja swoje nadziałam farszem na bazie kiełbasy wiejskiej, którą zostałam obdarowana w Święta w dość dużej ilości ;) Takie pieczarki mogą być zarówno gorącą przystawką, jak i daniem głównym (jeśli poda się je np. z ziemniakami). Muszę przyznać, że smakowały nam o wiele bardziej, niż przypuszczałam :) są naprawdę pycha!

Faszerowane pieczarki przygotowałyśmy razem z Anią, Panną Malwinną, Siaśką, Martynosią, Shinju i Pelą na zakończenie Pieczarkowego tygodnia :)

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kiełbasą, papryką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIECZARKI FASZEROWANE KIEŁBASĄ, PAPRYKĄ I SEREM
6 dużych pieczarek,
200g dowolnej kiełbasy,
½ czerwonej papryki,
½ cebuli,
100g startego sera,
1 małe jajko,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżka oleju,
suszony tymianek i cząber,
sól i pieprz

Cebulę posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i kilka minut smażyć cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie. Dodać drobno pokrojoną kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut.
Lekko przestudzić, wbić jajko, dodać starty ser, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki, a kapelusze wypełnić nadzieniem. Oprószyć niewielką ilością bułki tartej.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Podawać na gorąco.


Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kiełbasą, papryką i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy