Pizza-kości na Halloween
Chrupiące kości z ciasta na pizzę,nadziewane pomidorami,salami i serem ,chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka ,czy wampira.Propozycja dla tych,którzy obchodzą Halloween i nie tylko,bo wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 kości:
380 g mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
250 g letniej wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Na sos:
200g przecieru pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,
1/2 łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo:
100g cieniutkiego jak bibułka salami,
4 łyżki starego parmezanu
do posmarowania:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie,lśniące ciasto.Może odrobinę się lepić,ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
- w międzyczasie przygotować sos pomidorowy.Przecier pomidorowy umieścić w ronelku,dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut,by odparować nadmiar wody
- ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje.Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów,długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm.Każdy pas posmarować sosem pomidorowym,ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem.Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku,a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć,by utworzyły główkę kości.Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut
- piekarnik rozgrzać do 220`C
- żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C do zrumienienia.Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem