Warzywa zapiekane z bazylią i czosnkiem
Mowa oczywiście o warzywach wiosennych, których nieprzebrane ilości pojawiły się na rynku. Ponieważ mają w swoim składzie więcej wody i mniej włókien, czas pieczenia znacznie się skróci. Młode ziemniaki i marchewkę można po uprzednim dokładnym umyciu piec w skórce. Pieczone warzywa będą smaczną alternatywą dla warzyw gotowanych, podaną na obiad lub kolację we dwoje. Do warzyw można podać pierś kurczaka lub rybę przygotowane na parze lub patelni grillowej :-)
Składniki
- 4 młode kalarepki
- 4 młode ziemniaki
- 4 młode marchewki
- 2 młode cebulki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek drobno posiekanej bazylii lub łyżka suszonej
- sól
- Czosnek drobno kroję, bazylię drobno siekam. Czosnek i bazylię dodaję do oleju, mieszam i odstawiam.
- Kalarepę i cebulę obieram. Duże kalarepki dzielę na ćwiartki, z cebulą postępuję podobnie.
- Małe ziemniaki czyszczę, duże kroję na ćwiartki.
- Warzywa układam w formie do zapiekania, przyprawiam solą i dokładnie skrapiam olejem z bazylią i czosnkiem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min w 180 stop. W trakcie pieczenia warzywa można skropić wodą. Smacznego :-)