Tulipany - pomidorki z ricottą
Pomidorki tak zrobione, mogą posłużyc jedynie jako dekoracja stołu, mogą też być podane jako przystawka, wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeb.
Zrobic tulipanki jest bardzo latwo,nie trzeba tu duzych umiejetnosci kulinarno-artystycznych wystarcza:
-ricotta lub serek kremowy
-pomidorki koktajlowe o podluznym ksztalcie
-sol do smaku
-listeczki bazylii
-szczypiorek siedmiolatka
-ewentualnie liscie pora
-wykalaczki
Do miseczki przekladamy serek i doprawiamy sola,mieszamy aby powstala gladka masa,potem przekladamy go do rekawa cukierniczego z dluga koncowka.
Pomidorki umyte i osuszone przekrawamy na krzyz,ale nie do konca,nastepnie wciskamy serek dbajac ,aby serek pojawil sie w nacieciach.
Wykalaczke umieszczamy w koncowce pomidorka,nadziewamy na niego dlugi listeczek szczypiorka.
Dekorujemy polmisek listecz\kami bazylii i nacietym porem.
Smacznego!