Pomidory pieczone z parmezanem
Swietnie wygladaja ,a jeszcze lepiej smakuja - pieczone pomidory.Efektowny przepis na niezwykle prosta i smaczna przekaske.Lekko i zdrowo.Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mies,takze na zimno do kanapek.Pierwszy raz jadlam je na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbily moje kubki smakowe na rowni z jogurtem greckim.Co prawda zaden pomidor nie moze rownac sie smakowo z tym dojrzalym w pelnym sloncu nad Morzem Srodziemnym czy Egejskim,tak jak zaden zaden najlepszy jogurt nie smakuje juz tak jak ten z Krety.
Ale...i u nas mozna kupic wielkie malinowe,miesiste pomidory.Najlepsze beda dosc zwiezle i nie przejrzale.Wlasnie takie do pieczenia nadaja sie najlepiej.Sprobujcie koniecznie!
Skladniki na 1 blaszke:
2 duze pomidory
parmezan lub grana padano
sol
oregano (swieze ziolo lub suszone)
oliwa
Wykonanie:
- pomidora pokroic w grube plastry
- ser zetrzec na drobnych oczkach tarki
- pomidory ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posypac startym serem i suszonym oregano.Skropic oliwa.Piec w 200°C 5-10 minut
- na talerzu posypac sola i oregano,jesli uzywamy swiezego ziolka