Moja propozycja na placki ziemniaczane to danie szybkie, proste i smaczne. Do tego lekkie, zdrowe i sycące. Bez dodatku mąki czy tłuszczu. Bardzo gorąco polecam.
Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej, ale dziś istnieje wiele odmian omletów i wariacji na ich temat. Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia, dodatek mąki jednak sprawia, że ciasto jest nieco ściślejsze i stwarza o wiele większe pole do popisu przy wyborze dodatków. Dziś proponuję wersję na bogato.
Bardzo lubię naleśniki w każdej postaci, wytrawne czy też na słodko - a dziś nabrała mnie ochota na coś słodkiego akurat zawsze w lodówce mam masę krówkową bo często lubimy ją wyjadać wprost z puszki i jest też w lodówce kostka twarogu a to połączenie idealnie mi pasuje więc będą słodkie naleśniki z gorzką czekolada co Wy na to...
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Ciesząca oko i podniebienie delikatna tarta z łososiem, młodą cebulką i blanszowanymi migdałami doskonała na wielkanocny stół. Niezwykle lekka i pożywna świetnie sprawdzi się przed bardziej kalorycznymi i tłustymi potrawami, które czekają na nas w nadchodzące święta
Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!
Ja Przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi (...). Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie. Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.
Tortille są miękkie, smaczne i dość elastyczne, kilka gotowych placków trochę się nadłamało przy zwijaniu, ale nie przeszkodziło to w zrobieniu pysznych tacos
Dawno nie robiłam tarty na obiad, dlatego korzystając z pełni pomidorowego sezonu, upiekłam tartę rodem z Prowansji. Kozi ser, świeża szałwia i rozmaryn sprawiają, że jej smak jest niezwykle intensywny i cudownie śródziemnomorski. Zakochaliśmy się w tej tarcie ;)
Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Zupa na kaca, jaka nam od razu przyszła na myśl, to oczywiście żurek. Postanowiliśmy jednak nadać jej formę stałą, a mianowicie zrobić z zupy… tartę. Trzeba było jedynie potrenować, jak i w jakich proporcjach dodać zakwasu żurkowego, aby masa nie była za wilgotna, a sama tarta miała wyraźny smak.
Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest już ogólnie dostępna, przygotowanie pszennych tortilli nie stanowi problemu. Więc do dzieła!
Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.