Tortilla pszenna

Zdjęcie - Tortilla pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za sprawą akcji Hola Mexico 4 organizowanej przez Shinju przeniesiemy się kulinarnie do Meksyku. Muszę się przyznać, że te smaki bardzo mi odpowiadają. Ossstre chili con carne, bardzo serowa quesadilla, czy też moje ukochane... Ale wróćmy może do podstaw zanim pobiegnę szykować guacamole. ;) Do podstaw, czyli do tortilli.
Hiszpanie nazywają tak rodzaj omletu, w którego skład wchodzą ziemniaki jaja i przeróżne dodatki. Natomiast w kuchni meksykańskiej jest to płaski okrągły placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw.

Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest już ogólnie dostępna, przygotowanie pszennych tortilli nie stanowi problemu. Więc do dzieła!

Tortilla pszenna

Składniki na 12 placków po 20 cm lub 8 po 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody ewentualnie + 1-2 łyżki
4 łyżki tłuszczu roślinnego
1/4 łyżeczki soli


Mąkę wymieszać z solą. Jeżeli używamy tłuszczu w formie stałej - rozetrzeć go palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz z wodą.

Do mąki dolewać pomału wodę cały czas mieszając. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (3-5 minut). Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Ciasto odwinąć z foli i zagnieść kilka razy. Podzielić na 8 lub 12 części. Porcje ciasta zawinąć w folię lub włożyć do woreczka, żeby nie wysychały.

Każdą porcję ciasta na placek o średnicy 20 lub 25 cm. Ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem.

Patelnię o grubym dnie rozgrzać bez tłuszczu na średniej mocy. Na patelni ułożyć 1 placek i smażyć ok. 30 sekund, odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 15-20 sekund. Powierzchnia placka powinna pokryć się jasnobrązowymi plamkami. Jeżeli podczas smażenia drugiej strony powierzchnia tortilli zacznie się unosić, delikatnie docisnąć ją łopatką.

Placki układać jeden na drugim przykrywając folią.

Podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w cieple (np.piekarnik 100-120 C) do 30 minut.

Tortilla najlepsza jest od razu po przyrządzeniu, ale można je także włożyć do lodówki i przechowywać do 3 dni lub w zamrażarce do miesiąca. Przed podaniem podgrzać.

Smacznego!

Zdjęcie - Tortilla pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe tortille
3

Domowe tortille

A_SE A_SE
Shabbyeat

Domowe tortille kukurydziane
12

Domowe tortille kukurydziane

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Leczo z chorizo

Leczo z chorizo

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami

Muffiny dyniowe z czekoladą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Brownie z cukinii
1

Brownie z cukinii

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Krem z kalafiora
1

Krem z kalafiora

Asik Asik
Moja kraina smaków