Tarta z pomidorami i kozim serem
Dawno nie robiłam tarty na obiad, dlatego korzystając z pełni pomidorowego sezonu, upiekłam tartę rodem z Prowansji. Kozi ser, świeża szałwia i rozmaryn sprawiają, że jej smak jest niezwykle intensywny i cudownie śródziemnomorski. Zakochaliśmy się w tej tarcie ;)
TARTA Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM
ciasto:
200g mąki,
100g masła,
1 jajko,
szczypta soli
nadzienie:
300g koziego twarożku,
2 jajka,
3 duże, dojrzałe pomidory,
½ cebuli,
świeży rozmaryn i szałwia,
sól i pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Twarożek zmiksować z jajkami, doprawić pieprzem do smaku. Pomidory pokroić w plastry, a cebulę w piórka
Podpieczone ciasto wyjąć i rozsmarować na nim masę twarogową. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, cebulę, szałwię i rozmaryn. Oprószyć solą i pieprzem.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut.