Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest już ogólnie dostępna, przygotowanie pszennych tortilli nie stanowi problemu. Więc do dzieła!
Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.
Jakiś czas temu robiłam migdałowe placki jaglane na słodko, a dziś w wersji wytrawnej, ziołowej i kompletnie zielonej :) Tego typu przepisy zawsze mnie zadziwiają, jak z kaszy – za którą nie przepadam – można zrobić coś naprawdę pysznego.
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić i zmielić wraz z białym serem. Obrać cebulę, posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na złoto, a następnie dodać wraz z masłem do masy ziemniaczano-serowej i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Miały być tradycyjne, ale zmieniłam koncepcje i są pyszne naleśniki z mąką razową i ziołami. Z podanej ilości zrobiłam osiem naleśników, w sam raz dla mojej trzyosobowej rodziny. Zestawienie smaków bardzo trafione i na pewno będę wracać do tego przepisu
Nie to nie jest żart!
Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie!
Niesamowicie chrupiące i aromatyczne.
Pasta z makreli dodaje niezwykłego charakteru i sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie.
Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę.
Gdy byłam dzieckiem, przepadałam za plackami ziemniaczanymi z cukrem, podawanymi w szkolnej stołówce (...) Obecnie zdecydowanie bardziej wolę placki w wersji słonej, a najlepiej jeszcze pikantnej. I chociaż rzadko je robię, bo tarcie ziemniaków na małej, ręcznej tarce jest niesamowicie frustrujące, to świeżutkich domowych placków nie zastąpią żadne barowe wersje :)
Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza :-P Polecam gorąco!
Pieczone placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych. Choć smakują oczywiście nieco inaczej, to według mnie są naprawdę pyszne. W swojej wersji dodałam im wiosennego akcentu w postaci rzeżuchy. Zamiast niej można oczywiście użyć innej zieleniny, na przykład koperku, szczypiorku lub natki pietruszki.