Tarta z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

Tarta powstała specjalnie na edycję Najedzeni Fest pod hasłem „Slow food”.

Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
200 g śmietany 18%
100 g sera cheddar
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
½ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżej bazylii
20 szt. pomidorków koktajlowych
sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.

Nadzienie:
Zetrzeć ser na dużej tarce. Wymieszać śmietanę, jajka, białko, ser, suszoną bazylię i oregano, dodać sól oraz pieprz do smaku. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, zalać masą, ułożyć na wierzchu umyte całe pomidorki koktajlowe, a następnie piec ok. 30-40 minut. Przed podaniem udekorować posiekanymi świeżymi listkami bazylii.

Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów