Domowe tortille kukurydziane
Rok temu publikowałam przepis na domowe tortille pszenne, ubolewając przy okazji nad nieudanymi próbami przygotowania tortilli kukurydzianych. Kilka dni temu na blogu Lawendowy Dom znalazłam jednak inny przepis, w którym mąkę zaparza się wrzątkiem. Dzięki temu tortille wyrabia i wałkuje się bardzo łatwo, a ich przygotowanie jest zupełnie niekłopotliwe – jedynie trochę czasochłonne.
Tortille są miękkie, smaczne i dość elastyczne, kilka gotowych placków trochę się nadłamało przy zwijaniu, ale nie przeszkodziło to w zrobieniu pysznych tacos, na które przepis pojawi się w następnej notce ;)
DOMOWE TORTILLE KUKURYDZIANE
170 g mąki pszennej,
170 g mąki kukurydzianej,
50 g masła,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki sody,
200 ml wrzącej wody
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać stopione masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, wyrobić je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie podzielić je na ok. 12 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkowywać na placki średnicy ok. 12-15 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony.
Tortille po upieczeniu trochę twardnieją, ale wystarczy je lekko podgrzać, by stały się miękkie i elastyczne.