Tarta z bakłażanem, camembertem i pomidorkami
Ostatnią niedziele spędziłam w towarzystwie Kasi z My sweet life, my tasty world. Pogoda tego dnia była nieziemska, więc upiekłyśmy tartę, zaopatrzyłyśmy się w kilka niezbędnych rzeczy i ruszyłyśmy poplotkować na Pole Mokotowskie. Jeśli i Wy w słoneczny weekend będziecie mieć gości, tarta z bakłażanem, camembertem i pomidorkami na pewno Was nie zawiedzie!
Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej, 150g masła, jajko, szczypta soli
Farsz bakłażan, 10 pomidorków cherry, ser camembert, czerwona cebula, 200g śmietany 18%, 2 jajka, 4 ząbki czosnku, pieprz, ziołowa sól, odrobina oliw z oliwek
Zagniatam ciasto, rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Następnie nakłuwamy lekko spód widelcem i wsadzamy blaszkę na ok. 1h do lodówki.
Bakłażana kroimy na plastry, układamy na talerzu i solimy by zmiękł. Pozostawiamy go na 20-30 minut. Następnie obsmażamy z każdej strony na odrobinie oliwy. Ser również kroimy w plastry, a pomidorki w ćwiartki. Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Śmietanę łączymy z jajkami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy formę z lodówki na spodzie układamy bakłażana, następnie ser, pomidorki i cebulę. Całość zalewamy masą ze śmietany i jajek.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.30-40 minut.