Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze.
Dodatek proszku do pieczenia powoduje, że nie jest to taki najprawdziwszy chleb. Ale jest bardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu. wbrew pozorom nie czuć go zbyt mocno piwem
Świetna alternatywa dla klasycznego pieczywa. Bardzo przyjemne w przygotowaniu ciasto a efekt obłędny, nie wspominając o zapachu unoszącym się w domu. Bardzo polecam do sałatek lub grilla. Smak piwa i musztardy jest niemal niewyczuwalny i świetnie komponuje się z cheddarem.
Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny.
Ostatnio wróciłam do domu z nektarynkami oraz brzoskwiniami. Właśnie te drugie postanowiłam umieścić w chlebie. I rzeczywiście, ich dodatek w pszenno-orkiszowym chlebie na zakwasie żytnim podniósł zdecydowanie walory smakowe wypieku. Do chleba dodałam także świeży tymianek, ponieważ fantastycznie komponuje się z soczystymi brzoskwiniami.
Piekąc ten chleb czułam się jakbym żyła w bardzo odległych czasach, bo tak mi się kojarzy chleb pieczony na liściach chrzanu. Znam go z opowieści, znam z jednej piekarni, ale to było bardzo dawno kiedy go jadłam. Upiekłam odrazu dwa i to była słuszna decyzja, bo jeden zniknął jeszcze gorący.
Nie wiem dlaczego, ale kiedyś chyba nie lubiłam lawendy, piszę chyba, bo nie zastanawiałam się nad tym, ale unikałam jej, zakładając, że właśnie nie lubię, nie ważne;)
Ciasto wychodzi cudnie tłuściutkie, idelane do formowania, które trzeba przeprowadzić szybko i bezboleśnie. Pieką się ekspresowo, są mięciutkie, rozpływają się w buzi, polecam ten przepis już po lawendowych zmianach
Dzisiaj robię chleb z suszonymi figami. Muszę przyznać, ze w chlebie używam ich dość często bo mam wielką słabość do bochenków wzbogaconych słodkim dodatkiem. A te nie tylko są słodkie, ale do tego świetnie wyglądają, gdy akurat przekroimy kromkę trafiając na nie. Suszona figa, w jajowatym kształcie, z kropeczkami w środku wygląda świetnie!
Pyszny chleb z orzechami laskowymi jest w klimacie depczącej nam po piętach jesieni. Wypieki na mące orkiszowej zdecydowanie wygrywają ranking moich ulubionych. Ten przepis jest idealny wówczas, gdy mamy wolny dzień i możemy pozwolić sobie na przygotowanie ciasta chlebowego rano, a upieczenie bochenka wieczorem.