Wytrawny chlebek
N blogu Bei znalazłam ten wytrawny keks jak dla mnie to raczej taki chlebek z serami -pyszny. Smaruję go jeszcze sobie pastą z chilii, pomidorek i gotowe. Świetny również do zabrania na piknik :-) Polecam
- 180 g mąki (dałam pełnoziarnistą )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 ekologiczne jajka
- 100 g startego sera gruyère
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml mleka
- 200 g fety dałam słony koryciński
- 3 garście świeżych ziół (bazylia, pietruszka, szczypior)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ser tupu feta pokroić w grubszą kostkę i wymieszać z serem gruyère. Jajka ubić w misce wraz z oliwą i mlekiem dodać doprawić delikatnie solą ( nie dałam wcale) mokre składniki dodać do mąki i delikatnie wymieszać wraz z posiekanymi ziołami. Ciasto wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem lub tak jak ja to zrobiłam do foremki jednorazowej posmarowanej tłuszczem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut.
Kroić jak wystygnie.
Smacznego