Wytrawny chlebek

Wytrawny chlebek

Zdjęcie - Wytrawny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

N blogu Bei znalazłam ten wytrawny keks jak dla mnie to raczej taki chlebek z serami -pyszny. Smaruję go jeszcze sobie pastą z chilii, pomidorek i gotowe. Świetny również do zabrania na piknik :-) Polecam

  • 180 g mąki (dałam pełnoziarnistą )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 ekologiczne jajka 
  • 100 g startego sera gruyère
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 100 ml mleka 
  • 200 g fety dałam słony koryciński 
  • 3 garście świeżych ziół (bazylia, pietruszka, szczypior)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ser tupu feta pokroić w grubszą kostkę i wymieszać z serem gruyère. Jajka ubić w misce wraz z oliwą i mlekiem dodać doprawić delikatnie solą ( nie dałam wcale) mokre składniki dodać do mąki i delikatnie wymieszać wraz z posiekanymi ziołami. Ciasto wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem lub tak jak ja to zrobiłam do foremki jednorazowej posmarowanej tłuszczem.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut. 

Kroić jak wystygnie.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Wytrawny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny chlebek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów