Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską.
Czasami mam ochotę na coś niebanalnego, coś, czego nie jestem w stanie kupić w pobliskim sklepie, coś, co sprawi, że będę szczęśliwsza już po pierwszym kęsie. Niejednokrotnie musiałabym wybrać się po to na drugi koniec świata, ale często wystarczy zagnieść ciasto i wstawić do piekarnika. Później można delektować się udanym wypiekiem. Czasami warto ulec własnym zachciankom – tak właśnie powstał chleb pszenny z gorzką czekoladą i solą morską. Jeden z bardziej udanych wypieków, jakie mi się przytrafiły… Wyobrażałam sobie smak tego chleba, zanim jeszcze go upiekłam – wyszedł dokładnie taki, jak chciałam – pyszny, pulchny, z chrupiącą skórką i rozpływającą się gorzką czekoladą, którą nie sposób się nie ubrudzić, idealny na śniadanie lub jako uzależniająca przekąska – przyjemność jedzenia w czystej formie.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 210ml letniego mleka
- 50g miękkiego masła
- 20g drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- ziarna sezamu do posypania
- 150g gorzkiej czekolady 70% (lub wyżej) – w ekstremalnie czekoladowej wersji nawet 200g
- łyżka gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Dodać cukier i zamieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Następnie dodać pozostałe składniki (bez czekolady i soli morskiej) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę i razem zagnieść. Uformować podłużny bochenek. Najlepiej, gdyby czekolada jak najmniej znajdowała się na wierzchu. Ciasto przełożyć do spryskanej olejem keksówki o długości 20cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć solą morską. Piec przez 30 minut.
- Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Smacznego !