Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską.

Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską.

Czasami mam ochotę na coś niebanalnego, coś, czego nie jestem w stanie kupić w pobliskim sklepie, coś, co sprawi, że będę szczęśliwsza już po pierwszym kęsie. Niejednokrotnie musiałabym wybrać się po to na drugi koniec świata, ale często wystarczy zagnieść ciasto i wstawić do piekarnika. Później można delektować się udanym wypiekiem. Czasami warto ulec własnym zachciankom – tak właśnie powstał chleb pszenny z gorzką czekoladą i solą morską. Jeden z bardziej udanych wypieków, jakie mi się przytrafiły… Wyobrażałam sobie smak tego chleba, zanim jeszcze go upiekłam – wyszedł dokładnie taki, jak chciałam – pyszny, pulchny, z chrupiącą skórką i rozpływającą się gorzką czekoladą, którą nie sposób się nie ubrudzić, idealny na śniadanie lub jako uzależniająca przekąska – przyjemność jedzenia w czystej formie.

Zdjęcie - Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 210ml letniego mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 20g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do posypania
  • 150g gorzkiej czekolady 70% (lub wyżej) – w ekstremalnie czekoladowej wersji nawet 200g
  • łyżka gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Dodać cukier i zamieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie dodać pozostałe składniki (bez czekolady i soli morskiej) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, nieklejące się do rąk.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić. Dodać posiekaną w kostkę czekoladę i razem zagnieść. Uformować podłużny bochenek. Najlepiej, gdyby czekolada jak najmniej znajdowała się na wierzchu. Ciasto przełożyć do spryskanej olejem keksówki o długości 20cm i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i oprószyć solą morską. Piec przez 30 minut.
  • Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Smacznego !

Zdjęcie - Wytrawny chleb z gorzką czekoladą i solą morską. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów