Chleb z suszonymi figami

Chleb z suszonymi figami

Zdjęcie - Chleb z suszonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bywam okropnie zapominalska. Wszyscy się ze mnie śmieją, ja obiecuję poprawę, ale czasami nad tym nie panuję. Jak na przykład dzisiaj. Zaczęłam zagniatać ciasto, ale gdzieś z tyłu głowy wciąż świtała mi myśl, że choć jak wiadomo podstawowy przepis na chleb nie składa się z wielu składników, z pewnością o czymś zapomniałam. Gdy ciasto nie miało jeszcze jednolitej formy, aż wykrzyknęłam – drożdże! Raczej nie mogłabym liczyć na pięknie wyrośnięty bochenek z pominięciem tego drobnego składnika:)

Zdjęcie - Chleb z suszonymi figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj robię chleb z suszonymi figami. Muszę przyznać, ze w chlebie używam ich dość często bo mam wielką słabość do bochenków wzbogaconych słodkim dodatkiem. A te nie tylko są słodkie, ale do tego świetnie wyglądają, gdy akurat przekroimy kromkę trafiając na nie. Suszona figa, w jajowatym kształcie, z kropeczkami w środku wygląda świetnie!

Jak widzicie, przepis nie wymaga zbyt wiele pracy. Zagniatamy i pilnujemy. Reszta zrobi się sama. Powodzenia!

Chleb z suszonymi figami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych fig
  • ok. 230 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Figi pokrój w cieńkie plastry.
  2. Pomieszaj ze sobą mąkę, figi, sól i drożdże.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Umieść ciasto w prostokątnej formie o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep ciasto w formie.
  6. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów