Chleb z suszonymi figami
Bywam okropnie zapominalska. Wszyscy się ze mnie śmieją, ja obiecuję poprawę, ale czasami nad tym nie panuję. Jak na przykład dzisiaj. Zaczęłam zagniatać ciasto, ale gdzieś z tyłu głowy wciąż świtała mi myśl, że choć jak wiadomo podstawowy przepis na chleb nie składa się z wielu składników, z pewnością o czymś zapomniałam. Gdy ciasto nie miało jeszcze jednolitej formy, aż wykrzyknęłam – drożdże! Raczej nie mogłabym liczyć na pięknie wyrośnięty bochenek z pominięciem tego drobnego składnika:)
Dzisiaj robię chleb z suszonymi figami. Muszę przyznać, ze w chlebie używam ich dość często bo mam wielką słabość do bochenków wzbogaconych słodkim dodatkiem. A te nie tylko są słodkie, ale do tego świetnie wyglądają, gdy akurat przekroimy kromkę trafiając na nie. Suszona figa, w jajowatym kształcie, z kropeczkami w środku wygląda świetnie!
Jak widzicie, przepis nie wymaga zbyt wiele pracy. Zagniatamy i pilnujemy. Reszta zrobi się sama. Powodzenia!
Chleb z suszonymi figami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g suszonych fig
- ok. 230 ml ciepłej wody
- Figi pokrój w cieńkie plastry.
- Pomieszaj ze sobą mąkę, figi, sól i drożdże.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do rąk.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w prostokątnej formie o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep ciasto w formie.
- Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.