Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim

Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek suszonych owoców do chleba jest znany i zdecydowanie lubiany. Oprócz śliwek świetnie nadają się do tego morele np. w pszenno-razowym chlebie , czy chlebie pielgrzyma, ale zawsze kusiły mnie brzoskwinie.

Na straganach zrobiło się bardzo kolorowo, a wybór owoców jest tak duży, że za każdym razem mam problem z tym, które wybrać. Truskawki już powoli się kończą, zaczynam więc eksperymentować z owocami leśnymi, ale ostatnio wróciłam do domu z nektarynkami oraz brzoskwiniami. Właśnie te drugie postanowiłam umieścić w chlebie.

I rzeczywiście, ich dodatek w pszenno-orkiszowym chlebie na zakwasie żytnim podniósł zdecydowanie walory smakowe wypieku. Do chleba dodałam także świeży tymianek, ponieważ fantastycznie komponuje się z soczystymi brzoskwiniami.

Zdjęcie - Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z brzoskwiniami i tymiankiem na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • brzoskwinia (lub nektarynka)
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i cukier. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do suchych składników, razem z posiekanym drobno tymiankiem. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb przez 8 minut.
  2. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, ale będzie kleiło się do rąk. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch godzinach przerzucamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy formując okrągły bochenek.
  3. Przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Ciasto można naciąć ostrym nożem według uznania.
  5. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut.
  6. Upieczony studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów