Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu

Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu
W tamten weekend dostałam od M. bukiet z kopru i olbrzymich liści chrzanu, które były wyjątkowo piękne: nie obgryzione przez ślimaki, bez zbędnych towarzyszy, zielone, całe, mocne.
Odrazu pomyślałam o chlebie, nie o ogórkach jak myślał M.;)

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekąc ten chleb czułam się jakbym żyła w bardzo odległych czasach, bo tak mi się kojarzy chleb pieczony na liściach chrzanu. Znam go z opowieści, znam z jednej piekarni, ale to było bardzo dawno kiedy go jadłam. Upiekłam odrazu dwa i to była słuszna decyzja, bo jeden zniknął jeszcze gorący.

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 2 keksówki:

  • 600 g zakwasu żytniego - płynnego
  • 300 ml wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 450 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • tłuszcz do wysmarowania formy - olej
  • 2 duże lub 4 mniejsze liście chrzanu



Przygotowanie:
  • do dużej miski wlewamy zakwas, wodę, miód, dodajemy sól, mąki, drożdże i dokładnie mieszamy
  • przykrywamy, odstawiamy na godzinę
  • keksówki smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy umytymi i osuszonymi liści chrzanu
  • ciasto mieszamy - przekładamy do keksówek, muszą zjamować 2/3 ich wysokości, przykrywamy czystymi ściereczkami aż urośnie do brzegów foremek

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 200 stopni w opcji: góra-dół i pieczemy godzinę
  • po tym czasie chleb wyciągamy z formy na kratkę do całkowietgo ostygnięcia

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów