Orkiszowiec na zakwasie z orzechami laskowymi
Pyszny chleb z orzechami laskowymi jest w klimacie depczącej nam po piętach jesieni. Wypieki na mące orkiszowej zdecydowanie wygrywają ranking moich ulubionych. Ten przepis jest idealny wówczas, gdy mamy wolny dzień i możemy pozwolić sobie na przygotowanie ciasta chlebowego rano, a upieczenie bochenka wieczorem. Receptura jest elastyczna, zamiast orzechów laskowych możecie użyć orzechów innego rodzaju, lub zupełnie je pominąć i dodać pestki. Wśród dodatków świetnie sprawdzą się zioła, np. koperek lub suszone owoce.
/ przepis własny/
- 50 g żytniego zakwasu razowego - 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 20 g otrąb pszennych - 50 g ciepłego mleka - 50 g ciepłej wody - 1 łyżeczka (5g) świeżych drożdży
Mąkę przesiać do miski, wsypać otręby, wkruszyć drożdże, wlać zakwas, mleko i wodę. Wymieszać wszystko łyżką . Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 6-8 h.
następnie: - 250 g mąki orkiszowej białej - 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 łyżka (10 g) soli - 150 g ciepłego mleka - 150 ml ciepłej wody - 3/4 szklanki (80 g) orzechów laskowych
Do miski z wyrośniętym zaczynem przesiać mąkę, wlać wodę, mleko i sól. Na patelni podprażyć orzechy laskowe, pokroić je na połówki i dodać do ciasta chlebowego. Dokładnie zagnieść, uformować w kulę. Posypać mąką lnianą ściereczkę i położyć na nią uformowany chleb, wszystko przełożyć do durszlaka. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 h, aby chleb wyrósł. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni C. Na dno piekarnika położyć naczynko ceramiczne wypełnione wodą . Zapewni ono cyrkulację pary wodnej- chleb będzie miał chrupiącą skórkę i jednocześnie będzie miękki w środku. Chleb przełożyć na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec go w tej temperaturze przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 stopni C. i dopiekać ok. 35 minut. Studzić na kuchennej kratce.
Upieczony chleb przechowywać w papierowej torbie bądź zawinięty w lnianą, czystą ściereczkę absolutnie nie nadaje się do tego foliowy woreczek, ponieważ chleb nie oddycha i pleśnieje. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________