Obłędny Chleb serowo musztardowy "odrywany"
Świetna alternatywa dla klasycznego pieczywa. Bardzo przyjemne w przygotowaniu ciasto a efekt obłędny, nie wspominając o zapachu unoszącym się w domu. Bardzo polecam do sałatek lub grilla. Smak piwa i musztardy jest niemal niewyczuwalny i świetnie komponuje się z cheddarem.
Ilość: dla 6-8 osób
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: ok. 3h
Składniki:
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki (55 g) masła
- 1/4 szklanki oraz 1/3 piwa szklanki (140 ml), najlepiej ciemne
- 2 1/2 szklanki (315 gramów) mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki (40 g), mąki żytniej
- 2 łyżki (25 g) cukru pudru
- 2 1/4 łyżeczki (7 g) drożdży instant
- 1 łyżeczka (6 g) soli kuchennej
Nadzienie:
- 3 łyżki (42 g) masła
- 1 łyżka stołowa (15 gramów) musztardy
- 1 1/2 łyżeczki (8 ml) sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka (2 g ) papryki
- 1/2 łyżki (3 g) stołowej soli
- pieprz czarny szczypta
- 1 1/2 szklanki (170 gramów), rozdrobniony ser cheddar
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników wyrobiłam mikserem ciasto. Odstawiłam na 1h do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie przygotowałam nadzienie: zmieszałam mokre składniki w szklaneczce.
3. Starłam ser.
4. Następnie odgazowałam ciasto i rozwałkowałam na dość spory cienki placek,podzieliłam go na 4 równe pasy, każdy posmarowałam płynną masą.
5. Jeden z nich posypałam cheddarem, na górze ułożyłam kolejny pas ciasta i ponownie obsypałam cheddarem zgodnie z instrukcją obrazkową oryginalnego przepisu:http://smittenkitchen.com/blog/2012/02/cheddar-beer-and-mustard-pull-apart-bread/ .
6. Tak przygotowaną wielką kanapkę kroję na kilkanaście mniejszym "kanapeczek" i pionowo układam w keksówce. (zgodnie z powyższymi zdjęciami).
7. Całość nakrywam sciereczką i odstawiam na 1h.
8. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 220st i piekłam 40 minut. Ale może warto skrócić czas do 30 bo jak widać mój się lekko przypalił.
Smacznego!