Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami
Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis własny.
Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek.
Składniki: 420 g mąki pszennej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mrożonego szpinaku, 150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę, 250 ml ciepłej wody, 8 g suszonych drożdży, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli.
Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko, 1 łyżka mleka, 1 łyżka ziaren ( dałam sezam)
Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1,5 - 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu studzić chleb na kratce. Smacznego :-)