Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

                         Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chlebem częstowałam moich majówkowych gości, jedliśmy go podczas grillowania, świetnie nadaje się na piknik, więc podczepiam go pod akcję Usagi - Czas na piknik!.

Przepis z The Brad Bible, R. L. Beranbaum, zmodyfikowany przez Liskę. 

Zdjęcie - Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*500 g mąki pszennej, dowolnego typu 
*25 g cukru
*20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru (albo 1,5 łyżeczki drożdży suszonych, wtedy pomijamy cukier)
*250 g sera ricotta, schłodzonego
*100 g miękkiego masła
*1 duże jajko
*1,5 łyżeczki soli
*120 g wody
*1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku

Wykonanie:

Świeże drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 1 łyżkę wody. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, następnie miksując dodawać pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksować tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Można je także wyrobić ręcznie. Kiedy będzie gładkie, dodać koperek i wymieszać do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować dwa bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek, jak ja). Spryskać wierzch oliwą.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba).
Przed pokrojeniem, ostudzić.

Smacznego! 

Zdjęcie - Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie)

Chleb pszenny z mascarpone (na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb z ricottą na zakwasie
3

Chleb z ricottą na zakwasie

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb 4 sery na zakwasie mieszanym

Chleb 4 sery na zakwasie miesz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb serowy
4

Chleb serowy

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki