Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czarnuszka to tajemnicza przyprawa, pochodząca z południa Europy i Zachodniej Azji. Nazywana jest też czarnuszką siewną lub czarnym kminem. Smak tej przyprawy jest trudny do opisania, co nie zdarza mi się często. Można stwierdzić, że jest on delikatnie pikantny, a przy tym gorzkawy, cierpki. Pewne jest to, że zapada w pamięć, bo smak i aromat jest bardzo wyrazisty. Tak się składa, że idealnie pasuje do pieczywa.

Dlatego dziś czarnuszkę przemyciłam do prostego orkiszowego chleba, pieczonego na zakwasie żytnim. Wyszedł świetny, na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czarnuszki.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy z czarnuszką na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 600 g mąki orkiszowej typ 700
  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 280 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • łyżka oliwy

Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z czarnuszką, solą i cukrem. Dodajemy aktywny zakwas. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. Dolewamy w tym czasie też łyżkę oliwy i dalej dodając wodę, stopniowo zagniatamy ciasto.
  2. Po 5 minutach zagniatania, ciasto osiągnie formę elastycznej, lecz lekko klejącej kuli. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
  3. Podrośnięte ciasto kładziemy na blacie. Ciasto zagniatamy kilka minut, formując kulę raz jeszcze. Ciasto wkładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego pergaminem, ściereczką lub podsypanego mąką. Koszyk z ciastem przykrywamy, zanosimy w ciepłe miejsce. Po kolejnych dwóch godzinach, koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę (może być wyłożona pergaminem).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni (warto uruchomić termoobieg). Na dnie piekarnika stawiamy miskę (ze stali nierdzewnej) z wodą lub kostkami lodu. Chleb nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach, wyłączamy termoobieg, zostawiamy tryb pieczenia góra dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut.
  5. Po tym czasie, studzimy go na kuchennej kratce. Aby sprawdzić, czy jest dobrze wypieczony przed krojeniem, warto postukać o jego spód, jeśli wyda głuchy dźwięk – jest upieczony.

3.1.09

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy