Ciasto jest pyszne! Chrupiące na zewnątrz, super miękkie i delikatne w środku. Bardzo proste w wykonaniu, jeśli tylko uzbroimy się w cierpliwość i nie będziemy popędzać i stresować placka przy wyrastaniu :) Do zrobienia w leniwe sobotnie / niedzielne popołudnie, gdzie nigdzie nam nie śpieszno i nic nie musimy.
Niedawno przygotowałam halibuta pieczonego pod chrupiącą warstewką aromatycznych pistacji. Potrawa wyszła przepyszna i bardzo wykwintna, więc śmiało można podać ją na uroczysty obiad lub romantyczną kolację ;)
Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :)
Zaintrygował mnie dodatek słodkiego mleka skondensowanego i śmietany. Owsianka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Trochę brakowało mi w niej owoców, ale z pewnością nic nie stoi na przeszkodzie, by następnym razem dodać do niej pomarańczę, mango lub banana :)
Warzywa kroimy na kawałki, zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Gdy są już miękkie miksujemy doprawiając zieloną pastą curry, imbirem i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z posiekaną natką i orzechami włoskimi...
Babcia Halinka była miernej postury, ale wielkiej siły. W czasie wojny, jako młode dziewczę, brała dwa wory kartofli na rower, od chłopa. A potem z tymi worami, na tym rowerku, uchylając się świszczącym kulom wracała do Warszawy. I robiła zupę dziadowską dla całej rodziny.
Ogon bobra to typowy kanadyjski przysmak, sprzedawany na ulicach tak, jak u nas gofry. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i ma podłużny kształt, przypominający ogon bobra – stąd oczywiście nazwa. Pierwszy raz o ogonie bobra usłyszałam ładnych parę lat temu , od przyjaciółki, która
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że krem z papryki będzie mi aż tak smakował :) A to dlatego że, za samą papryką szczególnie nie przepadam, a jednak... :) Dziś przygotowałam przepis na aromatyczny krem z papryki z dodatkiem papryczki pepperoni.
Pozostając w kubańskich klimatach, dzisiaj chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden przepis – tym razem na przepyszny i orzeźwiający drink. Powinien posmakować nawet tym osobom, które nie przepadają za smakiem piwa :)
Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy produktów i przypraw ten gyros podbił serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku cebuli;-) A smaku dopełnia sosik szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)