Słodka rolada na koniec karnawału

Zdjęcie - Słodka rolada na koniec karnawału - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nadszedł koniec karnawału. Ja nagle stałam się tak bardzo 'zapracowaną' osobą, że nawet nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Staram się ogarnąć to i owo, ale i tak wiele spraw pozostaje nietkniętych. W kolejce na opublikowanie czeka już od dawna kilka przepisów. czekam na lepsze czasy, ale one to chyba we wakacje dopiero nastaną, tym bardziej, ze właśnie rozpoczęłam naukę. Na stare lata postanowiłam zdobyć nowy zawód i zmienić parę rzeczy w swoim życiu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Puki co mam sporo do nadrobienia, bo przecież studiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami.
Zdjęcie - Słodka rolada na koniec karnawału - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami
Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka grenadyny
  • wiśnie - mały słoiczek
do dekoracji:
  • 20 g gorzkiej czekolady

wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy.
Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu ;-)

Przepisy z tych kategorii

Krówka serowo-śmietanowa i  życzenia
3

Krówka serowo-śmietanowa i ży…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Rolada żyrafa –joconde cake
38

Rolada żyrafa –joconde cake

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Red Velvet Cake
5

Red Velvet Cake

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tort  karmelowo-waniliowy
10

Tort karmelowo-waniliowy

efrank efrank
mniamniam

Drożdżowa strucla z serem
4

Drożdżowa strucla z serem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
2

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu