Słodka rolada na koniec karnawału
Nadszedł koniec karnawału. Ja nagle stałam się tak bardzo 'zapracowaną' osobą, że nawet nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Staram się ogarnąć to i owo, ale i tak wiele spraw pozostaje nietkniętych. W kolejce na opublikowanie czeka już od dawna kilka przepisów. czekam na lepsze czasy, ale one to chyba we wakacje dopiero nastaną, tym bardziej, ze właśnie rozpoczęłam naukę. Na stare lata postanowiłam zdobyć nowy zawód i zmienić parę rzeczy w swoim życiu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Puki co mam sporo do nadrobienia, bo przecież studiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-)
A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami.
Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka grenadyny
- wiśnie - mały słoiczek
- 20 g gorzkiej czekolady
wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy.
Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu ;-)