To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu
Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur. Jeśli nie lubicie któregoś z dodatków oczywiście możecie go zamienić na inny np. pestki dyni na pestki słonecznika, suszone morele na rodzynki etc.
Właściwie to moje skojarzenia z żurkiem nie łącza się z Wielkanocą, biegną raczej do starej, rogowej kamienicy z czerwonej cegły, gdzie na drugim piętrze co sobotę babcia przyrządzania żur na obiad. Ta tradycyjna na Śląsku zupa pachniała chyba z każdego okna kuchennego, podawana zazwyczaj z pajdą chrupiącego chleba.
Dopóki nie ma jeszcze dostępnych naszych polskich świeżych owoców sezonowych, można sobie je zastąpić wersją mrożoną. Oczywiście najlepiej jest samemu zamrozić owoce sezonowe, kiedy są dostępne. Ja tak zrobiłam w zeszłym roku, jednak bardzo szybko zniknęły one z mojej zamrażarki...dlatego dziś kupiłam gotowca.
Chleb się skończył... Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.
Na obiad postanowiłam zrobić coś niby zwykłego, jednak z dodatkiem smaku dla większości z nas niecodziennego. Trochę ciężko jest mi przypisać to danie do konkretnego regionu świata, więc załóżmy, że jest polskie pomimo nuty egzotyki jaka się w nim znalazła :)
Bez pieczonych pierożków nie ma u mnie żadnej imprezy. Tym razem były ze szpinakiem i serem typu feta. Te pierożki są pyszne na ciepło i na zimno, smakują nam nawet kilka dni po upieczeniu.
O tym, że młode liście rzodkiewki mogą być świetnym składnikiem pesto, przekonałam się już dwa lata temu. Teraz uznałam, że takie pesto sprawdzi się doskonale nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również... śledzi.