Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka


Zdjęcie - Gyros z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy produktów i przypraw ten gyros podbił serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku cebuli;-) A smaku dopełnia sosik szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)
Zdjęcie - Gyros z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg fileta z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • oregano suszone,
  • suszone warzywa (domowa jarzynowa vegeta),
  • olej rzepakowy,

sos szczypiorkowy:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 gęsty jogurt grecki,
  • sól,

ryż smażony:

  • 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • oliwa,
  • sól, papryka słodka.

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, pokroić w paski, dodać sól, pieprz, paprykę i oregano. Polać 2 łyzkami oleju, odstawić na minimum 1 h. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką. Kurczaka podsmażyć. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę. Warzywa dodać do mięsa. Można podlać odrobiną wody. Przygotować sos mieszając jogurt z posiekanym szczypiorkiem, posolić. Podawać do mięsa.
Zdjęcie - Gyros z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów