Gyros z kurczaka
Jak jeszcze nie było dostępu do takiej gamy produktów i przypraw ten gyros podbił serce niejednego głodomora. Bardzo lubiany przez dzieci mimo dodatku cebuli;-) A smaku dopełnia sosik szczypiorkowy. Oj Grecy by się mocno zdziwili;-)
Składniki:
- 0,5 kg fileta z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, papryka słodka
- oregano suszone,
- suszone warzywa (domowa jarzynowa vegeta),
- olej rzepakowy,
sos szczypiorkowy:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 gęsty jogurt grecki,
- sól,
ryż smażony:
- 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa,
- sól, papryka słodka.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, pokroić w paski, dodać sól, pieprz, paprykę i oregano. Polać 2 łyzkami oleju, odstawić na minimum 1 h. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem do wchłonięcia. Dodać przecier pomidorowy – około 1 łyżeczki ( można więcej, wg uznania). Doprawić solą i czerwoną ,słodką papryką. Kurczaka podsmażyć. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę. Warzywa dodać do mięsa. Można podlać odrobiną wody. Przygotować sos mieszając jogurt z posiekanym szczypiorkiem, posolić. Podawać do mięsa.