Babeczki z parówką

Pomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.

 Zdjęcie - Babeczki z parówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 szkl.mąki
  • 1 szkl.mąki kukurydzianej
  • 1 szkl.maślanki
  • 130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej


W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Zdjęcie - Babeczki z parówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babeczki z parówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z parówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babeczki z parówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.
Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie jest uprawiany na całym świecie. W Polsce jest uprawiany w ogródkach oraz na plantacjach.

Zastosowanie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.

Właściwości lecznicze:
• Lubczyk ma działanie moczopędne.
• Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
• Lubczyk jest stosowany w postaci naparu z korzenia rośliny. Trzeba go popić dużą ilością wody.
• Lubczyk stosuje się w przypadku niedoboru żółci i osłabienia czynności wątroby.
• Lubczyk jest stosowany w celu złagodzenia objawów przemęczenia, w sytuacjach stresowych i dla zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej. Poprawia krążenie krwi w organizmie. Jest też- w połączeniu z żeń szeniem, afrodyzjakiem.

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior
1

Pieczony kalafior

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Agrest pod custardem i ciastem filo
1

Agrest pod custardem i ciastem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy