Quesadillas z chorizo, mango i papryką
Wczoraj zachwalałam moją nową recepturę na domowe tortille z ziołami i czosnkiem. Dlatego uznałam, że dziś pokażę co smacznego z nich wykombinowałam.
Na blogu mamy już trzy przepisy na quesadillas. W wersji bardziej klasycznej z kurczakiem i pastą fasolową, z guacamole (czyli pastą z awokado), ale także szalony eksperyment Śliwki, czyli przepis na quesadillas z jagodami, twarogiem i czekoladą. Nie jest to zatem nic odkrywczego, ale nie wszystko co smaczne musi nas zaskakiwać. Czasem proste potrawy są najlepsze, więc będzie przepis czwarty. A właściwie instrukcja przygotowania i sugestia połączenia smaków, bo samo wykonanie quesadillas jest bajecznie łatwe. Wystarczy kilka składników i tarty ser, który połączy pszenne placki. Chociaż nie, nie chcę przecież skłamać. Śliwka udowodniła, że można do tego wykorzystać również czekoladę :)
Mam kilka zeszytów, w których zapisuję pomysły na kulinarne eksperymenty. Często o nich zapominam, trochę gubię między innymi książkami, więc zdarza się, że w pośpiechu zapisuję coś na kartkach np. hasła sugerujące ciekawe połączenia smakowe. Kilka dni temu znalazłam karteczkę, na której kiedyś napisałam "chorizo+mango+papryka". Zupełnie tego nie pamiętam, ale pomysł uznałam za niezły, więc postanowiłam go sprawdzić w praktyce. Dodałam listki świeżego szpinaku, serek limonkowy, chilii i tarty cheddar. Wszystko włożyłam między tortille i krótko zgrillowałam. I tak powstało kolejne godne polecenia quesadillas!
Quesadillas z chorizo, mango i papryką/ 1 porcja
- 2 pszenne tortille (u mnie domowe)
- 1/4 papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 mango pokrojone w kostkę
- 2-3 plastry hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- listki świeżego szpinaku
- kawałek sera cheddar
- 4 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka skórki z limonki
- plasterki papryczki chilli
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- Serek łączymy ze skórką i sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli i plasterki chilli. Mieszamy.
- Rozgrzewamy grill elektryczny/patelnię.
- Tortillę smarujemy serkiem, wykładamy liście szpinaku, pokrojone w kostkę mango i paprykę oraz plasterki chorizo. Całość posypujemy tartym serem cheddar i przykrywamy drugim plackiem.
- Wierzch placków smarujemy oliwą. Tortille kładziemy na rozgrzany grill/patelnię, przyciskamy i grillujemy z dwóch stron przez kilka minut, aż placki się zarumienią, a ser w środku rozpuści.
- Quesadillas dzielimy na trójkąty i podajemy z pozostałym serkiem limonkowym.