Krem z czerwonej papryki
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że krem z papryki będzie mi aż tak smakował :) A to dlatego że, za samą papryką szczególnie nie przepadam, a jednak... :) Dziś przygotowałam przepis na aromatyczny krem z papryki z dodatkiem papryczki pepperoni.
Składniki:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę pepperoni przecinamy na połowę, pozbywamy się pestek. Wszystko chwilkę podsmażamy na patelni.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przecinamy na mniejsze kawałki.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy podsmażaną cebulę, czosnek, i papryczkę. Gotujemy wszytko do miękkości warzyw i wszystko blendujemy.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy.
Składniki:
- 1l bulionu
- 3-4 czerwone papryki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- duży ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- papryka ostra (wedle uznania)
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę pepperoni przecinamy na połowę, pozbywamy się pestek. Wszystko chwilkę podsmażamy na patelni.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przecinamy na mniejsze kawałki.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy podsmażaną cebulę, czosnek, i papryczkę. Gotujemy wszytko do miękkości warzyw i wszystko blendujemy.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy.