Kruche rogaliki waniliowe

Kruche rogaliki waniliowe

Na te rogaliki miałam ochotę od baaardzo dawna, a Waniliowy Weekend stał się świetną okazją do ich upieczenia. Rogaliki te są popularne zwłaszcza w Czechach i Austrii, gdzie piecze się je najczęściej w okolicach Bożego Narodzenia. Są delikatne, kruche i mocno waniliowe, idealne do filiżanki kawy lub szklanki mleka. Ich wykonanie jest dość łatwe, trzeba jednak uważać, by zbytnio ich nie zrumienić – rogaliki powinny mieć jasny kolor.

Razem ze mną rogaliki przygotowała także Shinju :)


Zdjęcie - Kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KRUCHE ROGALIKI WANILIOWE
250g mąki pszennej,
100g mielonych migdałów,
180g masła,
80g cukru pudru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
1 żółtko,
szczypta soli,
drobny cukier kryształ z wanilią do obtoczenia rogalików

Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, cukier puder, żółtko i sól, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki i zaginać, tworząc małe rogaliki. Układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, uważając, by ciasteczka zbytnio się nie zarumieniły.

Z podanej ilości składników wychodzi około 40 sztuk.


(przepis z magazynu „Kuchnia”)


Zdjęcie - Kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów