Pasztet drobiowy
Uwielbiam domowe pasztety. Sklepowych w ogóle nie kupuję bo nigdy nie mam pewności co tak naprawdę się w nich znajduje natomiast domowe, choćby niezbyt dietetyczne, robię dość często. Dzisiaj zapraszam na wersję drobiową. Do przygotowania tego pasztetu wykorzystałam kurczaka średniej wielkości a jakoś wyszło mi go tak sporo, że masa nie zmieściła się do tradycyjnej formy pasztetowej i dodatkowo upiekłam dwie kokilki.
Składniki:
- 1 kurczak
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g podgarla
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 2 małe bułki
- 1 seler
- sól, pieprz
- majeranek
Kurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i wyciśniętą bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych wody z gotowania mięsa. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.
Smacznego:)