Otrębowe muffiny z daktylami

Otrębowe muffiny z daktylami

Zdjęcie - Otrębowe muffiny z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś proponuję coś zdrowszego. Gęste, otrębowe muffiny z kawałkami słodkich daktyli są idealne na śniadanie. Wyjątkowo, ciasto tych babeczek przygotowuje się dzień wcześniej. Można więc rano delektować się świeżo upieczonymi muffinkami bez konieczności wyciągania i mieszania składników. Moim zdaniem idealne na weekend, babeczki w piekarniku a my z powrotem do łóżka na 20 minut :). Chociaż dla bardzo dobrze zorganizowaych, rannych ptaszków, mogą być również śniadaniem w ciągu tygodnia. Polecam też na drugie śniadanie, pożywne, smaczne i łatwe do spakowania. Z tym że u nas sprawdziły się wśród dorosłych, dzieciom niespecjalnie przypadły do gustu. Przepis pochodzi z książeczki The Australian Women's Weekly "Muffins"
Składniki na 12 muffinek:

  • 185g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110g cukru
  • 105g otrębów pszennych
  • 120g posiekanych daktyli
  • 125 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 375 ml maślanki
  • 1 jajko


Zdjęcie - Otrębowe muffiny z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rano nagrzej piekarnik do 200C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść.
Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając każdą z nich do 3/4 jej wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij, przestudź i zajadaj. :) Zdjęcie - Otrębowe muffiny z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)



Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów