Otrębowe muffiny z daktylami
Dziś proponuję coś zdrowszego. Gęste, otrębowe muffiny z kawałkami słodkich daktyli są idealne na śniadanie. Wyjątkowo, ciasto tych babeczek przygotowuje się dzień wcześniej. Można więc rano delektować się świeżo upieczonymi muffinkami bez konieczności wyciągania i mieszania składników. Moim zdaniem idealne na weekend, babeczki w piekarniku a my z powrotem do łóżka na 20 minut :). Chociaż dla bardzo dobrze zorganizowaych, rannych ptaszków, mogą być również śniadaniem w ciągu tygodnia. Polecam też na drugie śniadanie, pożywne, smaczne i łatwe do spakowania. Z tym że u nas sprawdziły się wśród dorosłych, dzieciom niespecjalnie przypadły do gustu. Przepis pochodzi z książeczki The Australian Women's Weekly "Muffins"
Składniki na 12 muffinek:
- 185g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 110g cukru
- 105g otrębów pszennych
- 120g posiekanych daktyli
- 125 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 375 ml maślanki
- 1 jajko
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rano nagrzej piekarnik do 200C.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść.
Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając każdą z nich do 3/4 jej wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij, przestudź i zajadaj. :) Smacznego :)
Wydrukuj przepis