W tym wydaniu jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut pracy i pół godziny w piecu. My crumble przygotowujemy (niezależnie od owoców jakie do niego dodajemy) zawsze po prostu w żeliwnej patelni. To najwygodniejsze rozwiązanie, bo owoców po przesmażeniu nie trzeba nigdzie przekładać. Wystarczy posypać kruszonką i wstawić do pieca, a potem można wyjadać łyżką bezpośrednio z patelni...
Makaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie
Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan
Szpinak tniemy na mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki (w skórce) kroimy na grube plastry, oliwki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, dodajemy musztardę, majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe .
Ropa vieja to potrawa wywodząca się z kuchni Wysp Kanaryjskich, ale popularna jest również w Meksyku, na Kubie i Dominikanie, oczywiście z pewnymi różnicami. Bez względu jednak na kraj, w którym jest podawany, istota dania jest taka sama: mięso gotuje się tak długo, aż będzie z łatwością rozdzielało się na włókna.
Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto.
Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami.
Tym razem przedstawiam przepyszną wersję z dorszem, szpinakiem i dużą ilością beszamelu wymieszanego z puree z groszku, dzięki któremu nabrał pięknego, zielonego koloru i słodkawego posmaku. Polecam nie tylko dla wegetarian, ale też dla wszystkich fanów ryb i włoskich smaków:)
Kremowa, słodka masa serowa w połączeniu z kwaskowym rabarbarem - dla mnie przysłowiowe niebo w gębie. Robiłam go dwa razy pod rząd, i pewnie jeszcze nie raz zagości u nas w sezonie. Do tego kruchy spód i pianka. Czego chcieć więcej :)
Bardzo smaczna propozycja na śniadanie w stylu meksykańskim. Na pierwszy rzut oka sincronizadas są bardzo podobne do quesadilli, różni się jednak tym, że w quesadilli podstawowym składnikiem jest ser, zaś w sincronizadas pierwsze skrzypce gra szynka ;)
Taki oto sernik z z i e l o n ą czapą wylądował w tym roku na Wielkanocnym stole mojej Mamy. Jechał sobie ze mną na Wielkanocne śniadanie, i zapachnił mi auto. Na bazyliowo. Wzbudził całą masę zainteresowania, no bo skąd ta zieleń? Pistacje? Limonka? Zielony u f o l u d e k wśród serników wiedeńskich i mazurków.