Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie
- SKŁADNIKI :
- ( 4 porcje )
- * filet z kurczaka - 2 piersi
- * jogurt naturalny - 100 g
- * pikantny ketchup - 4 łyżki
- * sól - do smaku
- * pieprz - 1 szczypta
- * imbir - 1 szczypta
- * curry - 1 szczypta
- * chili - 1 szczypta
- * papryka słodka - 1 szczypta
- * tabasco - 0,5 łyżeczki
- * rozmaryn - 1 gałązka
- * oliwa - 3 łyżki
Dziś mam dla Was kolejny przepis na kurczaka , tzn . filety z kurczaka.
Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!
Ostry , tak jak lubię!
Smakiem , tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC.
Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak , ale jest niesamowicie soczysty.
Ostry kurczak z dodatkiem lekkiej , delikatnej kaszy jaglanej tworzy fantastyczne danie , w sam raz na szybki obiad w gronie rodziny.
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy.
W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir , chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn.
Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ).
Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony , lekko dociskając.
Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i np. surówką colesław.
Polecam!