Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie

Kurczak diabelski w  jogurtowej marynacie
  • SKŁADNIKI :
  • ( 4 porcje )
  • * filet z kurczaka - 2 piersi
  • * jogurt naturalny - 100 g
  • * pikantny ketchup - 4 łyżki
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * imbir - 1 szczypta
  • * curry - 1 szczypta
  • * chili - 1 szczypta
  • * papryka słodka - 1 szczypta
  • * tabasco - 0,5 łyżeczki
  • * rozmaryn - 1 gałązka
  • * oliwa - 3 łyżki

Dziś mam dla Was kolejny przepis na kurczaka , tzn . filety z kurczaka.

Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!

Ostry , tak jak lubię!

Smakiem , tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC.

Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak , ale jest niesamowicie soczysty.

Ostry kurczak z dodatkiem lekkiej , delikatnej kaszy jaglanej tworzy fantastyczne danie , w sam raz na szybki obiad w gronie rodziny.

Polecam!

 Zdjęcie - Kurczak diabelski w  jogurtowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy.

W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir ,  chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn.

Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ).

Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony , lekko dociskając.

Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i np. surówką colesław.

Polecam!

Zdjęcie - Kurczak diabelski w  jogurtowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów