Bułki z ziarnami
Dawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc korzystając z wolnej niedzieli, zrobiłam pyszne domowe bułeczki – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren. Są miękkie i bardzo smaczne, a co istotne – łatwe do przygotowania :) Świetnie nadają się do kanapek i... nie tylko, o czym przekonacie się już dziś wieczorem ;)
BUŁKI Z ZIARNAMI
300g mąki pszennej typ 650,
150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
50g świeżych drożdży,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju,
garść siemienia lnianego,
garść pestek słonecznika,
1-2 łyżki sezamu
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem.
Siemię i słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól i olej. Wyrobić lśniące, gładkie i nie klejące się do miski ciasto (ok. 5-7 minut). Następnie dodać siemię i słonecznik, ponownie wyrobić, aż ziarna połączą się z ciastem.
Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułki u ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżyć wodą i posypać sezamem. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut (ja piekłam bułki w dwóch partiach, żeby nie skleiły się ze sobą).
(na podstawie przepisu stąd, z moimi niewielkimi zmianami)