Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym
Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney 24 kwi , 2014 3 komentarzy

Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić kotlety schabowe na polędwiczkę, którą można natrzeć przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie miodowo-musztardowym. Polecam!

Zdjęcie - Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for English version

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym

(4 porcje)

Składniki na chutney:

  • 1 łyżka masła
  • 3 jabłka, obrane
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Składniki na wieprzowinę:

  • 4 grube (1 – 1,5 cm) kotlety schabowe
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je w 0,5 cm plasterki.
  2. Na patelni, na średnim ogniu  rozpuść masło i włóż jabłka. Podsmażaj przez około 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj resztę składników i doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj aż jabłka staną się miękkie a powstały płyn praktycznie odparuje.
  3. W celu przygotowania kotletów,  przygotuj patelnię grillową (lub zwykłą) i rozgrzej ją na dużym ogniu. Kotlety przemyj i osusz papierowymi ręcznikami.
  4. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, skrop kotlety olejem rzepakowym a następnie natrzyj dokładnie mieszanką przypraw.
  5. Smaż na patelni grillowej, odwracając raz przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu osiągnięcia 68 oC temperatury wewnętrznej mięsa. Wyjmij usmażone mięso z patelni i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
  6. Przełóż mięso na talerze i podawaj z chutneyem jabłkowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spicy pork chops with apple chutney

(4 servings)

Ingredients for chutney:

  • 1 tablespoon butter
  • 3 apples
  • 1/4 cup dried cranberries
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 3 tablespoons cider vinegar
  • 2 teaspoons minced peeled ginger
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon mustard
  • 1/8 teaspoon ground allspice

Ingredients for the pork:

  • 4 thick pork chops
  • 3/4 teaspoon ground chili
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1/4 teaspoon ground black pepper
  • canola oil

Preparation:

  1. Core the apple and cut it into slices. Cut those slices into thin wedges about 0,5 cm thick.
  2. Melt butter over medium-high heat in a nonstick skillet and add the apples. Saute for about 5 minutes or until the apples are lightly browned. Add the rest of the ingredients and bring to a boil. Reduce the heat and cook until the liquid is gone and the apples are tender.
  3. Turn the grill pan to medium-high. Rinse pork chops and pat dry with paper towels. Set aside.
  4. In a small bowl, mix together all of the spices. Sprinkle the pork with canola oil and rub all over with spice mixture.
  5. Grill, flipping once, until a thermometer reads 68 oC in the center. Remove pork from the grill and rest for 10 minutes.
  6. Cut pork into rounds and serve covered with chutney.

Enjoy!

Zdjęcie - Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów