Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym
Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney
24 kwi , 2014
3 komentarzy
Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić kotlety schabowe na polędwiczkę, którą można natrzeć przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie miodowo-musztardowym. Polecam!
Scroll down for English version
Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym
(4 porcje)
Składniki na chutney:
- 1 łyżka masła
- 3 jabłka, obrane
- 1/4 szklanki suszonych żurawin
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Składniki na wieprzowinę:
- 4 grube (1 – 1,5 cm) kotlety schabowe
- 3/4 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój je w 0,5 cm plasterki.
- Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło i włóż jabłka. Podsmażaj przez około 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj resztę składników i doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj aż jabłka staną się miękkie a powstały płyn praktycznie odparuje.
- W celu przygotowania kotletów, przygotuj patelnię grillową (lub zwykłą) i rozgrzej ją na dużym ogniu. Kotlety przemyj i osusz papierowymi ręcznikami.
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, skrop kotlety olejem rzepakowym a następnie natrzyj dokładnie mieszanką przypraw.
- Smaż na patelni grillowej, odwracając raz przez około 4 minuty z każdej strony lub do momentu osiągnięcia 68 oC temperatury wewnętrznej mięsa. Wyjmij usmażone mięso z patelni i odstaw na 10 minut aby odpoczęło.
- Przełóż mięso na talerze i podawaj z chutneyem jabłkowym.
Smacznego!
English version
Spicy pork chops with apple chutney
(4 servings)
Ingredients for chutney:
- 1 tablespoon butter
- 3 apples
- 1/4 cup dried cranberries
- 3 tablespoons brown sugar
- 3 tablespoons cider vinegar
- 2 teaspoons minced peeled ginger
- 1/4 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon mustard
- 1/8 teaspoon ground allspice
Ingredients for the pork:
- 4 thick pork chops
- 3/4 teaspoon ground chili
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon ground black pepper
- canola oil
Preparation:
- Core the apple and cut it into slices. Cut those slices into thin wedges about 0,5 cm thick.
- Melt butter over medium-high heat in a nonstick skillet and add the apples. Saute for about 5 minutes or until the apples are lightly browned. Add the rest of the ingredients and bring to a boil. Reduce the heat and cook until the liquid is gone and the apples are tender.
- Turn the grill pan to medium-high. Rinse pork chops and pat dry with paper towels. Set aside.
- In a small bowl, mix together all of the spices. Sprinkle the pork with canola oil and rub all over with spice mixture.
- Grill, flipping once, until a thermometer reads 68 oC in the center. Remove pork from the grill and rest for 10 minutes.
- Cut pork into rounds and serve covered with chutney.
Enjoy!