Klops z bananami
Dość nietypowe, nieco egzotyczne wcielenie poczciwej pieczeni rzymskiej, zwanej również klopsem ;) Ciekawa odmiana dla tych, którym połączenie mięsa i ryżu nie kojarzy się wyłącznie z gołąbkami, a do tego lubią zestawienie mięsa i owoców oraz przyprawę curry. W tym wypadku klops smakuje znacznie lepiej na ciepło niż na zimno, dlatego polecam go na obiad :)
KLOPS Z BANANAMI
500g mielonej wieprzowiny,
cielęciny lub indyka,
100g ryżu,
2 jajka,
1 czerstwa bułka,
½ szklanki mleka,
2 banany,
1 cebula,
sok i skórka otarta z ½ cytryny,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżeczka curry,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie.
Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
Mięso włożyć do miski, dodać jajka, odciśniętą bułkę, posiekaną natką, skórą otartą z cytryny, sosem sojowym, curry, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Dodać ugotowany ryż i podsmażoną cebulę, ponownie wymieszać.
Obrane banany skropić sokiem z cytryny.
Z mięsa uformować placek, ułożyć wzdłuż banany, zakryć mięsem i mokrymi dłońmi uformować klops. Włożyć go do formy wysmarowanej pozostałym olejem. Z wierzchu posypać bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Podawać na gorąco razem z surówkami – wg mnie najlepiej pasują tu dość łagodne surówki, np. z selera i jabłka.
(przepis z książeczki „Pyszności z mielonego mięsa”)
KLOPS Z BANANAMI
500g mielonej wieprzowiny,
cielęciny lub indyka,
100g ryżu,
2 jajka,
1 czerstwa bułka,
½ szklanki mleka,
2 banany,
1 cebula,
sok i skórka otarta z ½ cytryny,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżeczka curry,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie.
Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
Mięso włożyć do miski, dodać jajka, odciśniętą bułkę, posiekaną natką, skórą otartą z cytryny, sosem sojowym, curry, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Dodać ugotowany ryż i podsmażoną cebulę, ponownie wymieszać.
Obrane banany skropić sokiem z cytryny.
Z mięsa uformować placek, ułożyć wzdłuż banany, zakryć mięsem i mokrymi dłońmi uformować klops. Włożyć go do formy wysmarowanej pozostałym olejem. Z wierzchu posypać bułką tartą wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Podawać na gorąco razem z surówkami – wg mnie najlepiej pasują tu dość łagodne surówki, np. z selera i jabłka.
(przepis z książeczki „Pyszności z mielonego mięsa”)