Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga

To druga wersja tego chleba. Jeszcze bardziej pestkowa i chrupiąca. Przepis jeść dość elastyczny, zdarza się, że zastępowałam jakiś składnik mąką z cieciorki lub kaszką kukurydzianą. Jedyne, co powinno pozostać niezmienne to siemię lniane bo to ono spaja wszystkie składniki.
Nauczyłam się już, że ten chleb potrzebuje odpoczynku na dwóch etapach przygotowań. Najpierw zmieszane składniki przed pieczeniem powinny odstać sobie nawet 12 godzin, następnie chleb potrzebuje kilku godzin by zupełnie ostygł zanim go pokroisz...A potem pozostaje już tylko delektować się i chrupać!

BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

1 szklanka pestek słonecznika lub dyni
0,5 szklanki siemienia lnianego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
pół szklanki fistaszków lub innych orzechów
1,5 szklanki płatków jaglanych lub płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżka melasy buraczanej lub miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
350 ml wody mineralnej

W jednej misce wymieszać sypkie składniki, w drugiej wodę, melasę i olej. Połączyć wszystkie składniki i poczekać kilka minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. Po tym czasie wyłożyć podłużną foremkę zgniecionym papierem do pieczenia i przełożyć masę mocno ugniatając. Odstawić na kilka godzin (4-12).
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec chleb przez 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć go z formy i dopiekać kolejne 40 do 60 minut. Studzić cierpliwie przez klika godzin. Smacznego!


Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia

Chleb pszenno – orkiszow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb bez mąki
6

Chleb bez mąki

MarcinH MarcinH
Grahamka

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pęczak ze szpinakiem
1

Pęczak ze szpinakiem

figmara figmara
figowe smaki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia

Bułeczki orkiszowe pieczone me…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową

Bułki drożdżowe, pieczone meto…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bułki pszenne pieczone metodą solno- drożdżową. Lutowa Piekarnia

Bułki pszenne pieczone metodą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciabatta bez zagniatania
2

Ciabatta bez zagniatania

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bułki do burgerów
1

Bułki do burgerów

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chleb kasztanowy na niepogodę
1

Chleb kasztanowy na niepogodę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze