Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga

To druga wersja tego chleba. Jeszcze bardziej pestkowa i chrupiąca. Przepis jeść dość elastyczny, zdarza się, że zastępowałam jakiś składnik mąką z cieciorki lub kaszką kukurydzianą. Jedyne, co powinno pozostać niezmienne to siemię lniane bo to ono spaja wszystkie składniki.
Nauczyłam się już, że ten chleb potrzebuje odpoczynku na dwóch etapach przygotowań. Najpierw zmieszane składniki przed pieczeniem powinny odstać sobie nawet 12 godzin, następnie chleb potrzebuje kilku godzin by zupełnie ostygł zanim go pokroisz...A potem pozostaje już tylko delektować się i chrupać!

BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

1 szklanka pestek słonecznika lub dyni
0,5 szklanki siemienia lnianego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
pół szklanki fistaszków lub innych orzechów
1,5 szklanki płatków jaglanych lub płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżka melasy buraczanej lub miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
350 ml wody mineralnej

W jednej misce wymieszać sypkie składniki, w drugiej wodę, melasę i olej. Połączyć wszystkie składniki i poczekać kilka minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. Po tym czasie wyłożyć podłużną foremkę zgniecionym papierem do pieczenia i przełożyć masę mocno ugniatając. Odstawić na kilka godzin (4-12).
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec chleb przez 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć go z formy i dopiekać kolejne 40 do 60 minut. Studzić cierpliwie przez klika godzin. Smacznego!


Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy chleb z samych ziaren, odsłona druga. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia

Chleb pszenno – orkiszow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb bez mąki
6

Chleb bez mąki

MarcinH MarcinH
Grahamka

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Malinowy budyń jaglany
1

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Fit ciasto czekoladowe z orzechami
1

Fit ciasto czekoladowe z orzec…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mango Pineapple Bowl
1

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem
2

Coleslaw z młodej kapusty z dy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks
1

Switchel letnie orzeźwienie, o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Naturalnie gazowana lemoniada z kwiatów czarnego bzu
2

Naturalnie gazowana lemoniada…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty